5 uitdagingen waar jij als installateur mee te maken krijgt in 2023

Het nieuwe jaar is gestart, 365 dagen vol met nieuwe kansen en uitdagingen voor jou als installateur. Het begin van het nieuwe jaar is ook een periode van lijstjes, voornemens en verwachtingen. Wij blijven niet achter en geven je een overzicht van de thema’s die volgens ons in 2023 (gaan) spelen in de installatiebranche.

1. Vraag naar duurzame installaties blijft hoog

Een aantal thema’s van 2022 zal ook dit jaar de markt en werkzaamheden blijven domineren. Zo zal door de hoge energieprijzen de vraag naar duurzame installaties onverminderd groot zijn. Nieuwe bedrijven en start-ups spelen handig in op deze vraag en gaan voortvarend aan de slag met de nieuwe technieken. Zo zien wij veel nieuwe bedrijven in met name de zonnepanelenbranche. Wil je als installateur aan de vraag van je klanten blijven voldoen, dan is het dus van belang dat je op de hoogte blijft van de nieuwe technieken en een passend aanbod hebt voor je klanten.

2. Materiaal blijft schaars

Ook in 2023 zullen we blijven kampen met leveringsproblemen en materiaalschaarste. Je zult als installateur creatief moeten omgaan met de materialen die wél voorhanden zijn. We zien dat de markt voor hergebruik en refurbished materialen toeneemt, wat ongetwijfeld helpt om jouw opdrachten alsnog snel uit te kunnen voeren. Deze manier van materiaalgebruik is niet alleen een duurzame keuze, maar ook een mooie stap richting de circulaire economie! Als je gebruik maakt van de calculatiesoftware van Acto, dan heb je altijd inzicht in de meest actuele prijs- en artikelinformatie, dus ook van deze refurbished materialen.

3. Digitalisering als hulpmiddel bij personeelstekort

Niet alleen materiaal is schaars, ook het vinden en behouden van (gekwalificeerde) medewerkers is een hele uitdaging! Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding en de sector vergrijst. Wil je toch efficiënt blijven werken, denk dan ook eens aan digitalisering en bekijk de software en apps die je nu in gebruik hebt nog eens kritisch. Werken ze echt zo gemakkelijk, zijn ze wel zo flexibel en werken al die systemen wel goed samen? Een geïntegreerd en complete oplossing die speciaal ontwikkeld is voor installatiebedrijven helpt je om alle werkzaamheden efficiënt uit te voeren.

4. Gasketelwet per 1 april 2023

Hoewel de wet al verschillende keren is uitgesteld lijkt de Gasketelwet dan toch echt per 1 april 2023 in te gaan. De invoering heeft niet alleen gevolgen voor je certificering van je bedrijf en medewerkers, maar vraagt ook om nieuwe tools voor de registratie. Het gebruik van digitale formulieren helpt je monteurs in de buitendienst. Deze formulieren worden pas echt krachtig als deze direct communiceren met jouw systeem op kantoor. Wil je meer weten over hoe je deze digitale formulieren en checklisten geïntegreerd kunt gebruiken in combinatie met de Acto-software? Neem dan contact met ons op.

5. Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) per 1 juli 2023 1 januari 2024*

Een andere wet waar je als installateur mee te maken kan gaan krijgen is de Wet kwaliteitsborging in de bouw (Wkb). Deze wet wordt per 1 juli 2023 gefaseerd ingevoerd. Een van de onderdelen is de verplichting van het opleverdossier (consumentendossier), waarin alle tekeningen, berekeningen, de gebruikte materialen en informatie over het gebruik en het onderhoud van de installatie is opgenomen. Het is dus van belang om alles (digitaal) vast te leggen en te documenten.


* de invoering van de Wkb-regeling is uitgesteld en zal per 1 januari 2024 gefaseerd worden ingevoerd.
bron: https://www.technieknederland.nl/wetwijzer-wkb/wkb-leren

Kunnen we jou ook helpen om in 2023 succes te blijven?

Wil je meer weten over onze software of wil je vrijblijvend een demonstratie van de mogelijkheden? Neem contact met ons op.

 

Hulp nodig met de keuze?

Elk bedrijf is uniek en daarom begrijpen wij dat je specifieke uitdagingen hebt. Onze ervaren medewerkers denken graag met je mee. Wij bieden altijd advies op maat, zodat je gebruik kunt maken van de software die precies bij jullie situatie past. 

Meer klantcases

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1200 bedrijven in heel Nederland. Die warmte komt bij hun klanten uit de buurt en loopt door maar liefst 2641 kilometer leidingen.

Lees meer

Total Klima

TotalKlima heeft duizenden serviceopdrachten per jaar en doet dat nu geautomatiseerd met de software van Acto. Dat scheelt tijd, geld, werkt veel fijner.

Lees meer
Scheer & Foppen

Scheer & Foppen

Bij Scheer & Foppen Installatietechniek werken alle monteurs met tablets en zijn de werkbonnen vrijwel volledig gedigitaliseerd.

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux