Predictive analytics – toekomstmuziek of vandaag nog mee starten?

Acto is op dit moment met een aantal partijen aan de slag om een invulling te geven aan predictive analytics. In dit artikel leggen we u uit wat wij verstaan onder predictive analytics en wat u er als installateur mee zou kunnen.
Predictive analytics is een methodiek die data op zo’n manier analyseert dat het een voorspelling kan geven. “Er is 40% kans dat het om 4 uur gaat regenen” is zo’n voorbeeld van een voorspelling. De voorspellingen die je doet met predictive analytics helpen bij het maken van de juiste beslissingen. Je kan bijvoorbeeld een percentage krijgen van de kans of een project winstgevend gaat zijn of niet. Predictive analytics doet dit door te kijken naar eerdere datagegevens. Eerdere datagegevens worden geanalyseerd en vergeleken met de nieuwe data die je invoert, om antwoord te krijgen op de nog ontbrekende data: winstgevend of niet.
Waar Business intelligence vooral inzicht in het verleden geeft, geeft predictive analytics voorspellingen over de toekomst. En net als bij weersvoorspellingen helpt het bij het maken van beslissingen. Eigenlijk kan je over alles waar je data van verzamelt voorspellingen doen. Dus inderdaad: of een project winstgevend zal zijn, of en wanneer facturen worden betaald, hoeveel werkorders er binnen gaan komen.

Predictive analytics versus predictive maintenance

Naast deze voorspellende vorm van analytics, heb je ook nog de voorspellingen in de categorie predictive mainenance. Hierbij gaan de voorspellingen over installaties, bijvoorbeeld de cv-ketel bij de klant. Met predictive maintenance kan je voorspellen wanneer onderdelen in de cv-ketel aan vervanging toe zijn. Op deze manier kan je preventief op het juiste moment naar de klant voor het onderhoud van die cv-ketel. Dat is niet alleen fijn voor uw organisatie, maar ook voor de klant.

Start nu – begin met het verzamelen van data

“Op dit moment zijn er nog niet veel installatiebedrijven die echt beslissingen nemen op basis van predictive analytics. Daardoor zien nog niet alle bedrijven het nut, of misschien beter: de noodzaak, van predictive analytics in. Het is misschien nu nog toekomstmuziek, maar als je je pas over 5 jaar gaat verdiepen, dan ben je te laat”, waarschuwt Arian van Ledden, predictive analytics consultant bij Acto.
Het is dus niet alleen handig, maar zelfs noodzakelijk om in de data te duiken en je te verdiepen in predictive analytics. Acto krijgt steeds vaker de vraag van klanten om ‘iets te doen’ met predictive analytics. Met Acto|BI heeft Acto de eerste stap gezet, waarbij business intelligence vooral inzicht geeft in het verleden. Met predictive analytics zetten we de volgende stap naar voorspellende inzichten.

Op dit moment lopen er twee projecten met klanten om invulling te geven aan hun vraag naar predictive analytics. Ook interesse om te ontdekken wat u met uw data kunt doen? Wij komen graag bij u langs om met u van gedachten te wisselen.

Meer nieuws

Klantcase CBRE Acto

Zo heeft CBRE de foutmarge aanzienlijk laten dalen

Ontdek hoe CBRE de foutmarge flink heeft kunnen reduceren dankzij calculatiesoftware van Acto. ‘De snelheid en accuratesse zijn geweldig!’

Lees meer

Vacature: Senior Accountmanager

Wij zoeken een resultaatgerichte accountmanager met een passie voor SaaS-implementaties. Bouw mee aan onze groeiende klantenkring, solliciteer direct!

Lees meer
onderhoudsmanagement systeem

Objectgestuurd ERP voor maximaal resultaat

Richard Stoffer, de commercieel directeur van Risto Regeltechniek, deelt zijn ervaring over de keuze en implementatie van ActoBusiness ERP.

Lees meer
online software

Wil je meer weten over tijd besparen en een hogere productiviteit dankzij online software? Download onze ActoBusiness folder

Door op ‘download folder’ te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze e-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux