Digitalisering installatiebranche maakt werk gemakkelijker

In de editie april 2024 van het Henk & Fred magazine lazen we een interessant artikel dan we graag met jullie delen. In de rubriek ‘8 brutale vragen’ gaat Marius Hakkesteegt, projectmanager van het platform ‘Samen Digitaal’ van Techniek Nederland, in op het belang van digitalisering in de installatiebranche en legt uit waarom het essentieel is voor installateurs om deze stap te zetten. Hij benoemt de voordelen van een digitale bedrijfsvoering, zoals efficiëntie en het vastleggen van informatie voor regelgeving zoals de Wet Kwaliteitsborging.

Meer digitaal maakt werk gemakkelijker

Installateurs moeten digitaliseren, luidt het devies. Maar waarom eigenlijk? Het kost allemaal maar tijd en geld. En het loopt toch prima zo? Marius Hakkesteegt, projectmanager van platform ‘Samen Digitaal’ van Techniek Nederland, begrijpt de bezwaren, maar benoemt vooral de grote voordelen van een digitale bedrijfsvoering. Zoals efficiëntie. Maar ook het vastleggen van informatie voor bijvoorbeeld de Wkb, de Wet Kwaliteitsborging.

Die digitalisering, dat is wel een dingetje. Zo dringend is het toch niet?
“Ja, dat is het wel. Er komt veel nieuwe regelgeving op installateurs af. Ze moeten aan strenge kwaliteitseisen voldoen en hun werkzaamheden nauwkeurig vastleggen. Lastig om daar een weg in te vinden. Installateurs, zowel grote als kleinere bedrijven, moeten hun werk kunnen doen en zo min mogelijk last hebben van de administratieve rompslomp. Een goede digitale organisatie gaat dat veel makkelijker maken. “

Je zegt het zelf al. Installateurs zijn geen administrateurs!
“Precies. Installateurs zijn technici, dat is hun passie. Maar nieuwe regelingen als de Wet Kwaliteitsborging en de Gasketelwet zijn er, daar kan niemand omheen. Er is veel informatie beschikbaar, maar toch vragen veel installateurs zich af: ‘wat moet ik nou precies doen?’ Het beste antwoord: maak het praktisch en overzichtelijk. En dat betekent digitaliseren van je werkzaamheden. Ons platform ‘Samen Digitaal’ en onze ‘Digiscan Techniek’ helpen installateurs daarbij goed op weg.”

Een digiscan? Weer zo’n moderne term.
“Het is ook een modern instrument. Een heel handig online hulpmiddel, waarmee installateurs kunnen zien wat voor hen de beste manier en de beste tools zijn richting die digitale bedrijfsvoering. Dat hoeft niet ineens, het kan stap voor stap, op de manier die bij jouw bedrijf past. Het gaat om het vastleggen van informatie voor de nieuwe wetgeving. Maar ook om het digitaliseren van je hele bedrijfsproces. Ofwel, geen stapels papieren meer, maar alles in een app op je telefoon of tablet.”

Er zijn allerlei verschillende apps daarvoor. Ook lekker handig.
“Dat is zeker een belangrijk punt van aandacht. Want jij gebruiktde ene app, je collega weer een ander. Dan wordt het delen van data enorm bewerkelijk. En dat is nou net niet de bedoeling. Het is niet aan Techniek Nederland om te zeggen wat de beste app is. Commerciële bedrijven ontwikkelen die apps en dat is ook goed, het houdt iedereen scherp voor het beste resultaat. Maar zaak is wel dat alle apps met elkaar kunnen communiceren. Daarvoor wil Techniek Nederland sectorbreed een, zeg maar, ‘stekkerblok’ ontwikkelen. Dat is nog een heel traject.”

 

Uitgelicht Event:
Digitalisering in de installatiebranche

Wil jij in een ochtend je kennis en netwerk uitbreiden?

Kom dan naar het event over digitalisering in de installatiebranche wat wij samen met Techniek Nederland organiseren.

Event Acto

29 mei 2024

Marius Hakkesteegt – Projectmanager van het platform ‘Samen Digitaal’ van Techniek Nederland

Op alle fronten samen digitaal dus?

“Haha ja, zo zou je dat kunnen zeggen. Maar Samen Digitaal betekent vooral ook dat installateurs van elkaar leren en met elkaar sparren. Daarvoor werkt Techniek Nederland onder andere samen met het Boris-netwerk. Boris staat voor ‘Bouw Registratie Informatie Systeem’. Daarbinnen kunnen installateurs kennis, ervaringen en oplossingen delen. Hoe pak jij het aan? Welke stappen? Welke tools? Hoe krijg je je mensen mee? Allemaal zaken om van elkaar te leren.”

Jij denkt dat monteurs op de bouwplaats enthousiast gaan worden?
“Jazeker. Weliswaar is het voor hen bijzaak, geen hoofdzaak. Dus het moet zo makkelijk mogelijk zijn. Niet allerlei verschillende apps en tools, maar duidelijkheid. Het zal echt wel wat tijd kosten om dat helemaal op orde te krijgen. Maar koudwatervrees is niet nodig. Vergelijk het met internetbankieren. Daar waren we aanvankelijk best bang voor. Nu is er niemand meer die met de pen een acceptgiro invult. Zo gaat het hiermee ook. Straks heeft niemand nog een papieren werkbon.”

Zijn we eigenlijk te bang voor vooruitgang?
“Lang niet allemaal. Er zijn ook genoeg bedrijven die vaart maken en hun organisatie aan het digitaliseren zijn. Maar er zijn er ook die ondanks de noodzaak toch afwachten. Ik vind dat niet heel verstandig, want digitaal gaat het normaal worden. En het biedt zo ontzettend veel voordelen.”

Ja, dat weten we nu wel. Of heb je nog niet alles genoemd?
“Heb je nog even? Het is efficiënt, praktisch, alle data en informatie zijn voor iedereen inzichtelijk. Ik ken installateurs die maandagochtend vóór 9 uur hun hele planning klaar hebben. Dan smaakt de koffie echt nóg lekkerder, kan ik je zeggen. En wat denk je van je logistiek, voorraad, bestellingen? Dat kan allemaal zoveel efficiënter en goedkoper. Ik denk dat er een wereld opengaat voor installateurs die de overstap maken.”

Meer lezen? Het complete magazine Henk & Fred lees je hier.

Meer nieuws

Klantcase CBRE Acto

Zo heeft CBRE de foutmarge aanzienlijk laten dalen

Ontdek hoe CBRE de foutmarge flink heeft kunnen reduceren dankzij calculatiesoftware van Acto. ‘De snelheid en accuratesse zijn geweldig!’

Lees meer

Vacature: Senior Accountmanager

Wij zoeken een resultaatgerichte accountmanager met een passie voor SaaS-implementaties. Bouw mee aan onze groeiende klantenkring, solliciteer direct!

Lees meer
onderhoudsmanagement systeem

Objectgestuurd ERP voor maximaal resultaat

Richard Stoffer, de commercieel directeur van Risto Regeltechniek, deelt zijn ervaring over de keuze en implementatie van ActoBusiness ERP.

Lees meer
online software

Wil je meer weten over tijd besparen en een hogere productiviteit dankzij online software? Download onze ActoBusiness folder

Door op ‘download folder’ te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze e-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux