E-facturatie met DICO

Elektronisch factureren verplicht per 1 januari 2022

Werkt u samen met bouwbedrijven of levert u diensten of producten aan de bouwondernemingen? Dan bent u verplicht om vanaf 1 januari 2022 elektronisch te factureren. Hierbij is de DICO-versie Sales005 de standaard. Acto ondersteunt deze functionaliteit, dus stap tijdig over!

Bouwsector stapt over op DICO

Jaarlijks gaan er miljoenen facturen over en weer. Dat kost zowel de versturende als ontvangende partij veel tijd en geld om die allemaal correct te verwerken. Met elektronisch factureren kan dit proces efficiënter én sneller verlopen, en is het ook nog eens voordeliger. Om de voordelen ten volle te benutten stapt de bouwsector op 1 januari 2022 over op deze manier van factureren. Dit is het gevolg van een initiatief van een aantal bouw- en installatiebedrijven samen met Ketenstandaard, die begin vorig jaar zijn gestart om van elektronisch facturen de standaard in de branche te maken.
Meer informatie over dit initiatief en de deelnemers leest op e-factureren in de bouw

Acto ondersteunt DICO Sales005

Een elektronische factuur (e-factuur) is een gestructureerd, digitaal bestand (geen pdf) waarbij alle gegevens altijd op een vaste plek in het bestand staan en hun eigen betekenis hebben. Een e-factuur kan vanuit het ene geautomatiseerde systeem elektronisch worden verwerkt in het andere systeem. Omdat alle partijen daarbij dezelfde ’taal’ moeten spreken is er DICO van Ketenstandaard. Vanaf 1 januari 2022 is de versie Sales005 daarbij de standaard. De software van Acto volgt de standaarden in de branche en ondersteunt verkoopfacturen op basis van Sales005. Ook de bestelorder, orderbevestiging, verzendbericht en inkoopfactuur maken gebruik van deze standaard.

E-facturatie gaat verder dan pdf per mail

Een andere vorm van digitaal factureren is het versturen van facturen per e-mail via een pdf-document. Hoewel het al de nodige voordelen biedt ten opzichte van papieren facturen is er nog wel een handmatige verwerking nodig. Denk hierbij niet alleen aan het versturen van e-mails en het opslaan van de bijlagen, maar ook nog het handmatig invoeren. Hierbij is een foutje natuurlijk zo gemaakt. E-factureren gaat een stap verder. Hierbij wordt van de factuur een gestructureerd bestand (UBL of XML-bestand) gemaakt zodat de gegevens direct vanuit het ene ERP- of boekhoudsysteem automatisch verwerkt worden in een ander ERP- of boekhoudsysteem. Hier zijn geen menselijke handelingen meer nodig.

Werkt u nog niet met E-facturatie?

Dan is dit het moment om ermee aan de slag te gaan en bent u klaar voor 1 januari 2022. Tijdig overstappen op E-facturen?
Neem contact met ons op!

Onderstaand geven wij u nog een aantal redenen om te starten met E-facturatie:

Voordelen E-facturatie op basis van DICO:

  • Extra veiligheid. Een e-factuur wordt gecontroleerd op IBAN, btw-nummer en KvK-nummer. Bij facturen volgens DICO versie SALES005 komt daar de GLN code nog bij. Spookfacturen en dubbele facturen worden hierdoor eenvoudig onderschept.
  • Kosten- en tijdsbesparing; door minder handelingen, minder (in-)directe kosten
  • Minder foutgevoelig; niets meer overtypen, is minder kans op fouten
  • Krijg facturen sneller betaald; uit onderzoek is gebleken dat de e-facturen gemiddeld 7 dagen eerder betaald worden dan de traditionele papieren factuur.

Bron: www.e-facturerenindebouw.nl

Meer klantcases

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1200 bedrijven in heel Nederland. Die warmte komt bij hun klanten uit de buurt en loopt door maar liefst 2641 kilometer leidingen.

Lees meer

Total Klima

TotalKlima heeft duizenden serviceopdrachten per jaar en doet dat nu geautomatiseerd met de software van Acto. Dat scheelt tijd, geld, werkt veel fijner.

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux