Schouten Techniek: Proof of Concept BIM-integratie

Installateur Schouten Techniek draagt graag zijn steentje bij als het gaat om woon- en werkcomfort. De ruim 200 medewerkers werken samen aan het ontwerp, de realisatie, het technisch beheer en onderhoud voor warmte- en verkoelingssytemen. Innovatie, samenwerking en aandacht voor milieu staan hierbij centraal. En dat komt allemaal samen in hun Building Information Modeling (BIM) projecten. Nu werd het tijd om de BIM-software van Revit en het ERP-systeem van Acto met elkaar te integreren om calculatie- en werkvoorbereidingsprocessen te optimaliseren. Hiervoor hebben Schouten Techniek, Acto en Cadac de samenwerking gezocht en een Proof of Concept (PoC) ontwikkeld.

BIM-modellen verrijken voor (na)calculatie

Schouten Techniek gelooft sterk in de samenwerking tussen alle ketenpartners via BIM. “Voor ons is de integratie van informatie de toekomst”, vertelt Rudi Beerepoot, BIM-specialist bij Schouten Techniek. “Voor al onze projecten werken we met een 3D-informatiemodel. Dat zorgt er niet alleen voor dat we sneller kunnen communiceren met architecten, installateurs, aannemers en de opdrachtgever, maar ook voor het sneller identificeren en oplossen van knelpunten. Toch wilden we een stapje verdergaan door onze processen, van calculatie tot beheer, samen te brengen en te borgen in BIM en ons ERP-systeem.”

Al enkele jaren maakt Schouten Techniek gebruik van de ERP-oplossing van Acto voor hun calculaties, beheer en werkvoorbereiding. “Tijdens de voor- en nacalculatie van een project, hebben we altijd ons ERP-systeem nodig”, vult Frank Pepping, BIM-regisseur bij Schouten Techniek, aan. “Onze BIM-modellen bevatten gedetailleerde informatie over de componenten die wij gaan leveren. Alleen worden die modellen vaak aangeleverd door bijvoorbeeld de installatieadviseur, zonder de rijke informatie die nodig is. Dan is het soms lastig en tijdrovend om een goede calculatie te maken.”

“We waren echt op zoek naar een oplossing, waarmee we meer konden met de informatie die we los van elkaar in het BIM- en ons ERP-systeem hadden staan”

PoC: integratie BIM en bedrijfssoftware

Voor de calculaties en werkvoorbereiding zou de uitwisseling van gegevens tussen de modelleeromgeving van Revit en het ERP van Acto de basis moeten zijn. Op die manier kan Schouten Techniek nauwkeuriger calculeren en bij een nacalculatie eenvoudig terugzien hoe bepaalde berekeningen tot stand zijn gekomen. “We waren echt op zoek naar een oplossing, waarmee we meer konden met de informatie die we los van elkaar in het BIM- en ons ERP-systeem hadden staan”, licht Rudi toe. “Bijvoorbeeld voor onze calculaties en werkvoorbereiding. Daarom zijn we samen met Acto deze PoC gestart om te onderzoeken hoe we beide systemen aan elkaar konden koppelen.”

Efficiënter inkopen door nieuwe inzichten

De PoC liet zien dat de integratie van informatie uit de BIM- en de ERP-software interessant is voor nacalculaties. Schouten Techniek krijgt vaak generieke BIM-modellen vanuit de installatieadviseur, die ze weer specificeren en verrijken door exact aan te geven welke materialen er voor een project nodig zijn. “In het concept koppelden we de gegevens met de ERP-oplossing van Acto, waardoor het verschil tussen de calculatie en nacalculatie inzichtelijk werd”, vertelt Frank.

“We kunnen namelijk de historie terugzien binnen Acto”, gaat Frank verder. “Hoe zag de eerste calculatie eruit en is er gedurende het project sprake geweest van meer- of minderwerk? Het voordeel van deze inzichten en een rijk gevuld BIM-model, is dat je voor projecten veel efficiënter materiaal kunt inkopen. Hierdoor kun je kosten en vertraging reduceren en nauwkeuriger calculeren.”

Vaste samenwerkingspartners

De PoC is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen Acto, Schouten Techniek en Cadac, een andere softwarepartner van Schouten Techniek. Er ontstond een mooie synergie tussen de samenwerkingspartners door het uitwisselen van kennis en praktijkervaring. Zo ontstond dit concept voor de integratie tussen de BIM-software van Revit en het ERP-systeem. De PoC moet nu verder worden ontwikkeld, zodat ook andere installateurs van de oplossing gebruik kunnen maken.

“Acto heeft een zeer actief meedenkende rol ingenomen tijdens dit project”, vertelt Rudi. “Bovendien kwamen ze met goede ideeën om processen eenvoudiger te maken. Acto heeft de ERP-kennis in huis, wij brachten de ervaring mee van een installatiebedrijf en Cadac maakte Revit gereed voor een export naar Acto. Op die manier hebben we gezamenlijk de innovatieve PoC ontwikkeld.”

Uitbreiden van mogelijkheden BIM-integratie

Er is nog wel wat werk te verzetten om de PoC verder vorm te geven. “Binnen de BIM-software hebben we nu alle onderdelen voor elektrotechniek verrijkt”, vertelt Frank. “Nu kunnen we aan de slag voor de informatie voor sanitair, water, klimaat en ventilatie. Bovendien willen we meer visueel gaan werken. Het is namelijk mogelijk om in een BIM-model per component aan te geven dat je die wilt bestellen. Je kunt dan zien wat er al is ingekocht, waardoor er een visuele tijdlijn door het hele model ontstaat.”

“Verder willen we meer inzicht krijgen in de huidige status van een traject: wanneer moet je iets gaan bestellen, is het materiaal al geleverd en wat is er dan precies geleverd?”, besluit Rudi. “Met deze PoC staat er een goede basis voor het integreren van BIM-modellen met Acto. Hierop kunnen we gezamenlijk verder bouwen.”

Aansluiten als ontwikkelpartner?

Om het concept van de BIM-integratie verder te ontwikkelen en vorm te geven, is het mogelijk om je aan te sluiten als ontwikkelpartner. Op die manier zorgen we er samen voor dat de PoC een bruikbare oplossing wordt, waarvan meerdere bedrijven kunnen profiteren.

Heb jij interesse om de BIM-integratie naar een volwassen niveau te brengen? Neem dan contact op met Maarten de Haas, Manager Marketing bij Acto, via e-mail of 033-422 68 00. Of Frank Pepping, BIM-regisseur bij Schouten Techniek, via e-mail of 0229-29 15 01.

Meer nieuws

ai

AI biedt kansen voor installatiebedrijven 

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt ongekende mogelijkheden voor verschillende sectoren, waaronder de installatiebranche. Hoewel AI al sinds de …

Lees meer
software koppelingen

De toekomst van ERP: Een droom die werkelijkheid wordt 

In deze blog neemt William Zegers, algemeen directeur van Acto, jullie mee in de visie van Acto op ERP en …

Lees meer
Techniek Nederland

Techniek Nederland en Acto slaan handen ineen voor beheer van calculatietijdnormen

Techniek Nederland gaat de calculatietijdnormen beheren en onderhouden met behulp van de slimme software van Acto.

Lees meer
software consultancy

Wil je meer weten over tijd besparen en een hogere productiviteit dankzij online software? Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief

Door op ‘inschrijven’ te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze e-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux