5 uitdagingen waar jij als installateur mee te maken krijgt in 2023

Het nieuwe jaar is gestart, 365 dagen vol met nieuwe kansen en uitdagingen voor jou als installateur. Het begin van het nieuwe jaar is ook een periode van lijstjes, voornemens en verwachtingen. Wij blijven niet achter en geven je een overzicht van de thema’s die volgens ons in 2023 (gaan) spelen in de installatiebranche.

1. Vraag naar duurzame installaties blijft hoog

Een aantal thema’s van 2022 zal ook dit jaar de markt en werkzaamheden blijven domineren. Zo zal door de hoge energieprijzen de vraag naar duurzame installaties onverminderd groot zijn. Nieuwe bedrijven en start-ups spelen handig in op deze vraag en gaan voortvarend aan de slag met de nieuwe technieken. Zo zien wij veel nieuwe bedrijven in met name de zonnepanelenbranche. Wil je als installateur aan de vraag van je klanten blijven voldoen, dan is het dus van belang dat je op de hoogte blijft van de nieuwe technieken en een passend aanbod hebt voor je klanten.

2. Materiaal blijft schaars

Ook in 2023 zullen we blijven kampen met leveringsproblemen en materiaalschaarste. Je zult als installateur creatief moeten omgaan met de materialen die wél voorhanden zijn. We zien dat de markt voor hergebruik en refurbished materialen toeneemt, wat ongetwijfeld helpt om jouw opdrachten alsnog snel uit te kunnen voeren. Deze manier van materiaalgebruik is niet alleen een duurzame keuze, maar ook een mooie stap richting de circulaire economie! Als je gebruik maakt van de calculatiesoftware van Acto, dan heb je altijd inzicht in de meest actuele prijs- en artikelinformatie, dus ook van deze refurbished materialen.

3. Digitalisering als hulpmiddel bij personeelstekort

Niet alleen materiaal is schaars, ook het vinden en behouden van (gekwalificeerde) medewerkers is een hele uitdaging! Steeds minder jongeren kiezen voor een technische opleiding en de sector vergrijst. Wil je toch efficiënt blijven werken, denk dan ook eens aan digitalisering en bekijk de software en apps die je nu in gebruik hebt nog eens kritisch. Werken ze echt zo gemakkelijk, zijn ze wel zo flexibel en werken al die systemen wel goed samen? Een geïntegreerd en complete oplossing die speciaal ontwikkeld is voor installatiebedrijven helpt je om alle werkzaamheden efficiënt uit te voeren.

4. Gasketelwet per 1 april 2023

Hoewel de wet al verschillende keren is uitgesteld lijkt de Gasketelwet dan toch echt per 1 april 2023 in te gaan. De invoering heeft niet alleen gevolgen voor je certificering van je bedrijf en medewerkers, maar vraagt ook om nieuwe tools voor de registratie. Het gebruik van digitale formulieren helpt je monteurs in de buitendienst. Deze formulieren worden pas echt krachtig als deze direct communiceren met jouw systeem op kantoor. Wil je meer weten over hoe je deze digitale formulieren en checklisten geïntegreerd kunt gebruiken in combinatie met de Acto-software? Neem dan contact met ons op.

5. Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) per 1 juli 2023 1 januari 2024*

Een andere wet waar je als installateur mee te maken kan gaan krijgen is de Wet kwaliteitsborging in de bouw (Wkb). Deze wet wordt per 1 juli 2023 gefaseerd ingevoerd. Een van de onderdelen is de verplichting van het opleverdossier (consumentendossier), waarin alle tekeningen, berekeningen, de gebruikte materialen en informatie over het gebruik en het onderhoud van de installatie is opgenomen. Het is dus van belang om alles (digitaal) vast te leggen en te documenten.


* de invoering van de Wkb-regeling is uitgesteld en zal per 1 januari 2024 gefaseerd worden ingevoerd.
bron: https://www.technieknederland.nl/wetwijzer-wkb/wkb-leren

Kunnen we jou ook helpen om in 2023 succes te blijven?

Wil je meer weten over onze software of wil je vrijblijvend een demonstratie van de mogelijkheden? Neem contact met ons op.

 

Hulp nodig met de keuze?

Elk bedrijf is uniek, met zijn eigen uitdagingen, wensen en doelen. We begrijpen daarom ook dat het lastig kan zijn de juiste software te kiezen die een oplossing biedt voor alles wat je zoekt. Om alvast inzicht te geven in wat voor soort software bij jouw bedrijf past kun je onze gratis test doen. Die laat jou binnen een paar minuten zien welk pakket geschikt is en wat het je concreet oplevert.

Meer nieuws

Heinen & Hopman

Fors minder faalkosten bij Heinen & Hopman dankzij Acto’s ERP-software: ontdek hoe slimme optimalisaties hun projecten efficiënter en nauwkeuriger maken.

Lees meer

Low Code, AI en API’s – digitalisering in de installatiebranche

Ontdek hoe de installatiebranche transformeert met low-code, AI, en API’s. Profiteer van snelle softwareontwikkeling, en optimaliseer de samenwerking voor meer efficiëntie en lagere kosten. Lees meer!

Lees meer
offerteprogramma

5 keer sneller offertes opstellen en versturen met een offerteprogramma

Met een offerteprogramma kun je efficiënter, sneller en foutloos offertes opstellen en versturen. Hier zijn 5 manieren waarop je dit kunt doen.

Lees meer
software consultancy

Wil je meer weten over tijd besparen en een hogere productiviteit dankzij online software? Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief

Door op ‘inschrijven’ te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze e-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux