De Wkb komt eraan! Wat nu?

Na verschillende keren te zijn uitgesteld, gaat het er nu toch echt van komen: vanaf 1 januari 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) stapsgewijs in werking. Wat betekent dat voor jouw installatiebedrijf en voor je (administratieve) werk? In deze blog bespreken we de impact van de Wkb-regeling op jouw bedrijfsvoering en hoe je met zo min mogelijk gedoe aan deze regeling kunt voldoen.

De Wkb-regeling is een nieuwe wet die de kwaliteit en veiligheid van bouwwerken moet verbeteren. De regeling houdt in dat aannemers (ook installateurs) verantwoordelijk én aansprakelijk zijn voor het voldoen aan de bouwtechnische voorschriften. Gedurende het gehele bouwproces (van ontwerp tot en met oplevering) wordt het werk gecontroleerd door een onafhankelijke kwaliteitsborger. Documentatie en dossiervorming van de gebruikte materialen en uitgevoerde werkzaamheden spelen daarbij een belangrijke rol.

Wat betekent de Wkb voor de  installateur?

Een ding is zeker, de invoering van deze wet zorgt voor meer administratief werk. Voor de opbouw van de dossiers moet je als installateur de nodige informatie vastleggen en aanleveren aan de hoofdaannemer of direct aan de kwaliteitsborger. In het consumentendossier (opleverdossier) moeten bijvoorbeeld alle tekeningen, berekeningen, verbruikte materialen, garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen opgenomen zijn. Stem van te voren goed met elkaar af hoe de informatie aangeleverd moet worden.

Hoe kan bedrijfssoftware helpen?

Het opbouwen van een dossier kan op vele manieren, zowel digitaal als (deels) op papier. Het meest efficiënt is natuurlijk om het dossier digitaal vast te leggen, zeker als je al gebruik maakt van een ERP-pakket. Daarbij ben je uiteraard wel afhankelijk van de mogelijkheden van je huidige software-pakket. Welke werkwijze je ook kiest, zorg ervoor dat je alle (herstel-)werkzaamheden, verbruikte materialen, uren en documentatie op een gestructureerde manier vastlegt. Denk hierbij ook aan certificaten, garantiebewijzen en keuringsdocumenten. 

Als je ActoBusiness gebruikt zijn de administratieve taken die voortkomen uit de Wkb-regeling in ieder geval gedekt. De software ondersteunt je bij het vastleggen van alle werkzaamheden, structureert je documentatie en zorgt ervoor dat je data gemakkelijk met andere partijen kunt uitwisselen

Wkb regeling kwaliteitsborger
Folder ActoBusiness

Benieuwd hoe ActoBusiness jouw bedrijf kan helpen?

Download nu de folder

Vul onderstaand je gegevens in en je ontvangt de folder direct in je mailbox!

Door op 'download folder' te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze E-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Meer informatie over de Wkb-regeling

Wat is de Wkb

De Wkb omvat een hele set aan wet- en regelgeving om de kwaliteit van gebouwen te verbeteren en om de positie van de opdrachtgever te versterken. Met deze wet verschuift de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de bouwkwaliteit van de gemeente naar de aannemers zelf. Bouwbedrijven moeten aantonen dat hun projecten voldoen aan de wettelijke bouwvoorschriften en kwaliteitseisen (het bouwbesluit). Dit wordt continu getoetst door een onafhankelijke kwaliteitsborger.

Wat is het doel van de Wkb?

De Wkb is ingevoerd om meer toezicht op de bouw te houden en zo de kwaliteit van gebouwen te verhogen. Zowel voor nieuwbouw als verbouw. De verantwoordelijkheid is naar de bouwbedrijven verschoven, hierdoor zal de kwaliteit van het werk omhoog gaan en fouten (denk hierbij aan constructiefouten, brandonveilige situaties, isolatieproblemen en ventilatieproblemen) worden voorkomen.  De aannemer moet hierbij kunnen aantonen dat hij voldoet aan het bouwbesluit. Eerder lag deze verantwoordelijkheid bij de huiseigenaar.

Voor wie is de Wkb?

De Wkb is van toepassing op bouwwerken, daaronder valt niet alleen het bouwkundige deel, maar ook de technische installaties die bij het gebouw horen. Iedereen die betrokken is bij de bouw krijgt op een of andere manier te maken met deze wet. Niet alleen de installateur, maar ook klusbedrijven en zzp-ers.

Welke bouwwerken vallen onder de Wkb?

De Wkb geldt in eerste instantie alleen voor kleinere bouwwerken (bouwwerken die vallen onder de zogenaamde Gevolgklasse 1, denk aan eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden.). Op deze manier kunnen alle betrokken partijen ervaring opdoen met de nieuwe werkwijze. Als dit succesvol is, dan volgt ook de invoering van de Wkb voor bouwwerken in de hogere gevolgklassen, het gaat daarbij om bouwprojecten met een hoger risico.

Lees meer over de Wkb op:

Rijksoverheid
Techniek Nederland

Meer klantcases

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1200 bedrijven in heel Nederland. Die warmte komt bij hun klanten uit de buurt en loopt door maar liefst 2641 kilometer leidingen.

Lees meer

Total Klima

TotalKlima heeft duizenden serviceopdrachten per jaar en doet dat nu geautomatiseerd met de software van Acto. Dat scheelt tijd, geld, werkt veel fijner.

Lees meer
Scheer & Foppen

Scheer & Foppen

Bij Scheer & Foppen Installatietechniek werken alle monteurs met tablets en zijn de werkbonnen vrijwel volledig gedigitaliseerd.

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux