De Wkb komt eraan! Wat nu?

Na verschillende keren te zijn uitgesteld, gaat het er nu toch echt van komen: vanaf 1 januari 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen stapsgewijs in werking. Wat betekent dat voor jouw installatiebedrijf en voor je (administratieve) werk? In deze blog bespreken we de impact van de Wkb-regeling op jouw bedrijfsvoering en hoe je met zo min mogelijk gedoe aan deze regeling voldoet.

De Wkb-regeling is een nieuwe wet die de kwaliteit en veiligheid van bouwwerken moet verbeteren. De regeling houdt in dat aannemers (ook installateurs) verantwoordelijk en aansprakelijk zijn voor het voldoen aan de bouwtechnische voorschriften. Gedurende het gehele bouwproces (van ontwerp tot en met oplevering) controleert een onafhankelijke kwaliteitsborger het werk. Documentatie en dossiervorming van de gebruikte materialen en uitgevoerde werkzaamheden spelen daarin een belangrijke rol.

Wat betekent de Wkb voor de installateur?

Eén ding is zeker, de invoering van deze wet zorgt voor meer administratief werk. Voor de opbouw van de dossiers moet je als installateur de nodige informatie vastleggen en aanleveren aan de hoofdaannemer of direct aan de kwaliteitsborger. In het consumentendossier (opleverdossier) moeten bijvoorbeeld alle tekeningen, berekeningen, verbruikte materialen, garantiebewijzen en gebruiksaanwijzingen opgenomen zijn. Stem van tevoren concreet met elkaar af hoe de informatie aangeleverd wordt.

Hoe helpt bedrijfssoftware daarbij?

Het opbouwen van een dossier kan op vele manieren, zowel digitaal als (deels) op papier. Het efficiëntst is om het dossier digitaal vast te leggen, zeker als je al gebruik maakt van een ERP-pakket. Daarbij ben je afhankelijk van de mogelijkheden van je huidige softwarepakket. Welke werkwijze je ook kiest, zorg ervoor dat je alle (herstel-)werkzaamheden, verbruikte materialen, uren en documentatie op een gestructureerde manier vastlegt. Denk hierbij ook aan certificaten, garantiebewijzen en keuringsdocumenten. 

Als je ActoBusiness gebruikt zijn de administratieve taken die voortkomen uit de Wkb-regeling gedekt. De software ondersteunt je bij het vastleggen van alle werkzaamheden, structureert je documentatie en zorgt ervoor dat je data gemakkelijk met andere partijen uiwisselt.

Wkb regeling
Folder ActoBusiness

Benieuwd hoe ActoBusiness jouw bedrijf kan helpen?

Download nu de folder

Vul onderstaand je gegevens in en je ontvangt de folder direct in je mailbox!

Door op 'download folder' te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze E-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Meer informatie over de Wkb-regeling

Wat is de Wkb?

De Wkb omvat een hele set aan wet- en regelgeving om de kwaliteit van gebouwen te verbeteren en om de positie van de opdrachtgever te versterken. Met deze wet verschuift de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de bouwkwaliteit van de gemeente naar de aannemers zelf. Bouwbedrijven moeten aantonen dat hun projecten voldoen aan de wettelijke bouwvoorschriften en kwaliteitseisen (het bouwbesluit). Dit wordt continu getoetst door een onafhankelijke kwaliteitsborger.

Wat is het doel van de Wkb?

De Wkb is ingevoerd om meer toezicht op de bouw te houden en zo de kwaliteit van gebouwen te verhogen. Zowel voor nieuwbouw als verbouw. De verantwoordelijkheid is naar de bouwbedrijven verschoven, hierdoor zal de kwaliteit van het werk omhoog gaan en fouten (denk hierbij aan constructiefouten, brandonveilige situaties, isolatieproblemen en ventilatieproblemen) worden voorkomen.  De aannemer moet hierbij kunnen aantonen dat hij voldoet aan het bouwbesluit. Eerder lag deze verantwoordelijkheid bij de huiseigenaar.

Voor wie is de Wkb?

De Wkb is van toepassing op bouwwerken, daaronder valt niet alleen het bouwkundige deel, maar ook de technische installaties die bij het gebouw horen. Iedereen die betrokken is bij de bouw krijgt op een of andere manier te maken met deze wet. Niet alleen de installateur, maar ook klusbedrijven en zzp-ers.

Welke bouwwerken vallen onder de Wkb?

De Wkb geldt in eerste instantie alleen voor kleinere bouwwerken (bouwwerken die vallen onder de zogenaamde Gevolgklasse 1, denk aan eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden.). Op deze manier kunnen alle betrokken partijen ervaring opdoen met de nieuwe werkwijze. Als dit succesvol is, dan volgt ook de invoering van de Wkb voor bouwwerken in de hogere gevolgklassen, het gaat daarbij om bouwprojecten met een hoger risico.

Lees meer over de Wkb op:

Rijksoverheid
Techniek Nederland

Meer nieuws

Heinen & Hopman

Fors minder faalkosten bij Heinen & Hopman dankzij Acto’s ERP-software: ontdek hoe slimme optimalisaties hun projecten efficiënter en nauwkeuriger maken.

Lees meer

Low Code, AI en API’s – digitalisering in de installatiebranche

Ontdek hoe de installatiebranche transformeert met low-code, AI, en API’s. Profiteer van snelle softwareontwikkeling, en optimaliseer de samenwerking voor meer efficiëntie en lagere kosten. Lees meer!

Lees meer
offerteprogramma

5 keer sneller offertes opstellen en versturen met een offerteprogramma

Met een offerteprogramma kun je efficiënter, sneller en foutloos offertes opstellen en versturen. Hier zijn 5 manieren waarop je dit kunt doen.

Lees meer
software consultancy

Wil je meer weten over tijd besparen en een hogere productiviteit dankzij online software? Blijf dan op de hoogte via onze nieuwsbrief

Door op ‘inschrijven’ te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze e-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux