Calculeren met recepten: hoe, wat en waarom

Calculeer jij al met recepten? Binnen de bouw- en installatiebranche worden recepten gebruikt voor het maken van calculaties. In deze weblog gaan we dieper in op de mogelijkheden en voordelen van calculeren met recepten en laten we je zien hoe gemakkelijk het is om binnen ActoCalculatie met recepten te calculeren, of het nu een kostenraming, directiebegroting of detailcalculatie is.

Waarom calculeren met recepten?

Recepten zijn een samenstelling van middelen (product, artikel, arbeid, materieel, dienst of kosten). Deze samenstelling vormt een geheel, het recept en kan bijvoorbeeld  een inbouwschakelaar of toiletunit zijn. Maar een recept kan ook een eenheidsprijs of kengetal zijn (b.v. per m2, m3, aansluiting, per kamer, per bed, etc). Dat betekent dat je calculeert met de hoofdregel van een recept, maar de receptregels (de middelen) optioneel kunnen worden getoond op de offerte of kostenraming. Zo calculeer je veel sneller en met minder kans op fouten. Alle middelen en handelingen zijn immers al opgenomen in het recept! Voordeel voor jouw klant is dat de calculatie ook voor hem overzichtelijker wordt. Hij ziet alleen een inbouwschakelaar of toiletunit, maar niet de inbouwdoos of het garnituur van het toilet, en kan daardoor makkelijker offertes vergelijken. Zo kun je jouw calculaties beter standaardiseren waarmee je sneller en gemakkelijker offertes kunt maken.

Calculeren met recepten in de praktijk:

Stap 1: Samenstellen recepten

Het samenstellen van recepten doe je door de verschillende receptregels op te nemen binnen het recept. Daarmee kun je middelen (product, artikel, arbeid, materieel, dienst of kosten) in het recept plaatsen. De artikelen kunnen zowel uit het middelenbeheer als via SelectOnline worden opgenomen. De post arbeid kun je op basis van je eigen inzicht of ervaringscijfers in het recept opnemen, maar je kunt hiervoor ook  de tijdnormen van Techniek Nederland gebruiken. Verder kun je vanuit het middelenbeheer materieel, diensten of kosten opnemen. 

Stap 2: Calculeren met recepten

De samengestelde recepten kun je tijdens het calculeren eenvoudig slepen vanuit het middelenbeheer naar het juiste structuurelement. Op het moment dat je het recept gebruikt, berekent ActoCalculatie direct de actuele prijs vanuit het middelenbeheer of wordt deze via SelectOnline opgehaald. Daarna kun je eventueel nog de eenheden aanpassen, of de betreffende calculatie specifiek maken door de receptregels te wijzigen, als dat nodig is. Daarmee kun je een beheerd recept nog specifiek maken als dat nodig is. Ook het combineren van recepten met een meetstaat is mogelijk. Hiermee kun je bijvoorbeeld een m2 recept vermenigvuldigen op basis van de meetstaat (berekening per m2).

Stap 3: Beheer van recepten

Het beheren van recepten doe je eenvoudig en gemakkelijk binnen het middelenbeheer van ActoCalculatie. Hiermee kun je bestaande recepten aanpassen en optimaliseren op basis van voortschrijdend inzicht van de door jou gerealiseerde activiteiten en projecten. Je beheert de recepten met behulp van een unieke receptcode die je kunt gebruiken binnen de calculatie. Je hebt de mogelijkheid om recepten te classificeren, zodat je verschillende klassen en klassengroep kunt definiëren voor jouw recepten. Daarnaast is het mogelijk om aanvullende informatie zowel voor intern en extern gebruik toe te voegen. Voeg een afbeelding toe om het recept visueel weer te maken voor jou en je collega’s en de klant.

Meer weten over ActoCalculatie?

Download nu de folder

Vul onderstaand je e-mailadres in en je ontvangt de folder direct in je mailbox!

Door op 'download folder' te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze E-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontdek alle functionaliteit voor de calculator

Meer nieuws

Event Acto

Event | Digitalisering in de installatiebranche | 29 mei

Wil jij in een ochtend je kennis en netwerk uitbreiden? Kom dan naar het event over digitalisering in de installatiebranche …

Lees meer
Schouten Techniek

Schouten Techniek

Ontdek hoe Schouten Techniek met de ERP-software van Acto de efficiëntie verhoogde door digitalisering van werkprocessen. De voordelen: een verbeterd inzicht, gestroomlijnde processen en klaar voor verdere optimalisatie.

Lees meer
online software

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1200 bedrijven in heel Nederland. De calculaties hiervoor maken zij met ActoCalculatie.

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux