Als je een calculatie maakt, wil je je opdrachtgever een goed beeld geven van de kosten van de werkzaamheden en een goede marge realiseren. Naast de interne en externe kosten voor de materialen en werkzaamheden neem je hierbij ook de zogenaamde staartkosten op. In deze weblog lees wat staartkosten zijn en geven we je twee manieren om staartkosten te berekenen.
Wat zijn staartkosten?
Staartkosten worden ook wel indirecte kosten genoemd. Deze kosten worden berekend nadat de directe kosten zijn begroot. Denk hierbij aan de middelen, zoals artikelen, eigen arbeid, diensten van derden (onderaannemers), materieel, overige kosten (bijvoorbeeld vergunningen, parkeerkosten, enzovoort) en recepten. Maar er komen nog meer kosten kijken bij het uitvoeren van de werkzaamheden, die niet direct toe te schrijven zijn aan een van de genoemde middelen. Denk aan de wat meer algemenere kosten van de dagelijkse bedrijfsvoering om het project te kunnen realiseren, transportkosten, maar ook eenmalige kosten, algemene kosten en winst en risico. Deze kosten neem je op in een aparte post, de staartkosten.
Deze kosten kun je op verschillende manieren berekenen. In de calculatiesoftware van Acto hebben we twee verschillende manieren van het berekenen van staartkosten opgenomen. Zo kan je op een makkelijke manier de indirecte kosten van te calculeren project berekenen.
1. Staartkosten op basis van percentages
De eerste methodiek om de indirecte kosten te berekenen is via een percentage. Dit percentage kun je als gebruiker zelf invoeren. Een voorbeeld; stel dat je 7,5% Algemene Bedrijfskosten (AK) opneemt in je calculatie. Hierbij heb je de mogelijkheid om deze staartkosten zowel intern, extern en beiden op te nemen. Naast AK kun je bijvoorbeeld Algemene Bouwplaatskosten (ABK), Algemene Bedrijfskosten voor Onderaanneming (AKO), Renteverlies (RV), Risico (RI), Winst (W) of C.A.R. verzekering (CAR) opnemen.
2. Vaste staartkosten
Naast een percentage kun je ook vaste staartkosten opnemen. Dat is de tweede methode binnen de calculatiesoftware van Acto. Hiermee is het mogelijk om een vast bedrag op te nemen. Daarmee zijn de vaste staartkosten niet afhankelijk van de middelen. Je kunt daarmee zelf een bedrag opnemen voor AK, ABK, AKO, RV, RI, W of CAR.

Meer weten over ActoCalculatie?
Download nu de folder
Vul onderstaand je e-mailadres in en je ontvangt de folder direct in je mailbox!