Staartkosten: hoe neem je ze op in je calculatie?

Als u een calculatie maakt wilt u uw opdrachtgever een goed beeld geven van de kosten van de werkzaamheden. Naast de interne en externe  kosten voor de materialen en werkzaamheden neemt u hierbij ook staartkosten op. In deze weblog leest u twee manieren om staartkosten toe te passen binnen ActoCalculatie. 

Wat zijn staartkosten?

Staartkosten worden ook wel indirecte kosten genoemd. Deze kosten worden berekend nadat de directe kosten zijn begroot. Denk hierbij aan de middelen, zoals artikelen, eigen arbeid, diensten van derden (onderaannemers), materieel, overige kosten (b.v. vergunningen, parkeerkosten etc) en recepten. Maar er komen nog meer kosten kijken bij het uitvoeren van de werkzaamheden, die niet direct toe te schrijven zijn aan een van de genoemde middelen. Denk aan de wat meer algemenere kosten van de dagelijkse bedrijfsvoering en om het project te kunnen realiseren, transportkosten, maar ook eenmalige kosten, algemene kosten en winst en risico. Deze kosten neemt u op in een aparte post, de staartkosten.

In ActoCalculatie hebben wij twee handige werkwijzen opgenomen om op een makkelijke manier de indirecte kosten te berekenen:

1. Staartkosten op basis van percentages

De eerste methodiek binnen ActoCalculatie om de indirecte kosten te berekenen is middels een percentage. Dit percentage kunt u als gebruiker zelf invoeren en met dit percentage wordt berekend over de middelen waarover u deze wilt toepassen. Een voorbeeld kan zijn dat u 7,5% Algemene Bedrijfskosten (AK) opneemt in uw calculatie. Hierbij hebt u de mogelijkheid om deze staartkosten zowel intern, extern en beiden op te nemen. Naast AK kunt bijvoorbeeld Algemene Bouwplaatskosten (ABK), Algemene Bedrijfskosten voor Onderaanneming (AKO), Renteverlies (RV), Risico (RI), Winst (W) of C.A.R. verzekering (CAR) opnemen.

2. Vaste staartkosten 

Naast een percentage berekening voor staartkosten kunnen we vaste staartkosten opnemen. Dat is de tweede methode binnen ActoCalculatie. Hiermee is het mogelijk om een vast bedrag op te nemen. Daarmee zijn de vaste staartkosten niet afhankelijk van de middelen. U kunt daarmee zelf een bedrag opnemen voor AK, ABK, AKO, RV, RI, W of CAR.

Wil je meer weten over snel en slim calculeren met de software van Acto? Klik dan hier.

 

Meer klantcases

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1200 bedrijven in heel Nederland. Die warmte komt bij hun klanten uit …

Lees meer

Total Klima

Efficiënt kleine serviceopdrachten uitvoeren? Zo doe je dat! Herken je dat? Die kleine serviceopdrachten waar je wel een offerte voor …

Lees meer
Scheer & Foppen

Scheer & Foppen

Aart Kramer van Scheer & Foppen Installatietechniek vertelt Scheer & Foppen Installatietechniek werkt al meer dan 25 jaar met de …

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux