De voordelen van calculeren op basis van een moederbegroting

Een moederbegroting wordt binnen het calculeren veelvuldig gebruikt en biedt verschillende voordelen. Zo is het opstellen van een calculatie eenvoudiger en zorg je voor uniformiteit binnen de calculaties en jouw organisatie. Dit levert tijdwinst op, omdat een groot deel van de gegevens al bekend zijn en je deze dus niet opnieuw hoeft in te voeren. In deze blog gaan we dieper in de op mogelijkheden én de voordelen.

Wat is een moederbegroting?

Een moederbegroting is een begroting, een calculatie, een kostenraming die standaard calculatieregels bevat. Deze calculatieregels zijn standaard voor een bepaalde situatie, zoals bijvoorbeeld het sanitair van de woning, elektrotechnische installaties binnen de utiliteit of de aanlegmogelijkheden van een warmtenet. 

Met het maken van een moederbegroting in ActoCalculatie is het tevens mogelijk om deze op te stellen volgens een erkende structuur. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de STABU of NL-SfB. Het werken met behulp van een moederbegroting biedt twee voordelen, namelijk het gemak bij het opstellen van de calculatie (en dus tijdswinst!) en uniformiteit binnen de calculatie.

Tijdswinst en gebruikersgemak

Door te werken met een moederbegroting zijn de standaard calculatieregels opgenomen die je eenvoudig en snel kunt gebruiken in een nieuwe calculatie. Door een regel, meerdere regels of zelfs structuurelementen te selecteren en deze te slepen naar het gewenste structuurelement of calculatie, kopieer je de regels vanuit de moederbegroting. Je kunt de regels actualiseren, waarbij de prijzen, omschrijvingen en eenheden worden geüpdatet. Op deze manier calculeer je dus niet alleen vanuit een gestandaardiseerde opzet, maar werk je altijd met de meest actuele prijs- en artikelinformatie! Daarna kun je eenvoudig de aantallen (indien nodig) aanpassen en klaar is je calculatie!

Uniformiteit en standaardisering

Met een moederbegroting kun je gemakkelijk, snel en eenvoudig een calculatie opbouwen. Het gebruik van de moederbegroting zorgt voor uniformiteit. Dit betekent dat iedere calculatie op dezelfde wijze, in dezelfde opbouw (volgorde) en met dezelfde middelen (product, artikel, arbeid, materieel, dienst of kosten). Op deze manier wordt de kans op fouten verkleind. Naast het gebruik van moederbegrotingen biedt ActoCalculatie nog meer mogelijkheden om verder te standaardiseren en daarmee te uniformeren. Denk hierbij aan het gebruik van de structuursjablonen om de structuurelementen te gebruiken in de calculatie.

Maar ook het gebruik van specificatiesjablonen en tekstregelsjablonen zorgt voor standaardisering. In beide sjablonen is het namelijk mogelijk om middelen (specificatieregels) en tekstregels als sjabloon in de bibliotheek op te slaan. Dit zorgt voor een uniforme werkwijze en geeft dit de calculator de mogelijkheid om gemakkelijk gestandaardiseerde calculaties op te stellen.

Meer weten over ActoCalculatie?

Download nu de folder

Vul onderstaand je e-mailadres in en je ontvangt de folder direct in je mailbox!

Door op 'download folder' te klikken, bevestigt u dat u akkoord gaat met onze E-maildisclaimer. Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Ontdek alle functionaliteit voor de calculator

Meer nieuws

Event Acto

Event | Digitalisering in de installatiebranche | 29 mei

Wil jij in een ochtend je kennis en netwerk uitbreiden? Kom dan naar het event over digitalisering in de installatiebranche …

Lees meer
Schouten Techniek

Schouten Techniek

Ontdek hoe Schouten Techniek met de ERP-software van Acto de efficiëntie verhoogde door digitalisering van werkprocessen. De voordelen: een verbeterd inzicht, gestroomlijnde processen en klaar voor verdere optimalisatie.

Lees meer
online software

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1200 bedrijven in heel Nederland. De calculaties hiervoor maken zij met ActoCalculatie.

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux