De voordelen van calculeren op basis van een moederbegroting

Een moederbegroting wordt binnen het calculeren veelvuldig gebruikt en biedt verschillende voordelen. Zo is het opstellen van een calculatie eenvoudiger en zorgt u voor uniformiteit binnen de calculaties en uw organisatie. Dit samen levert tijdwinst op, omdat een groot deel van de gegevens al bekend zijn. In deze blog gaan we dieper in de op mogelijkheden én de voordelen.

Wat is een moederbegroting?

Een moederbegroting is een begroting, een calculatie, een kostenraming die standaard calculatieregels bevat. Deze calculatieregels zijn standaard voor een bepaalde situatie, zoals bijvoorbeeld het sanitair van de woning, elektrotechnische installaties binnen de utiliteit of de aanlegmogelijkheden van een warmtenet. Hieronder staat een voorbeeld van een warmtenet.

Met het maken van een moederbegroting in ActoCalculatie is het tevens mogelijk om deze op te stellen volgens een erkende structuur. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan de STABU of NL-SfB. Het werken met behulp van een moederbegroting biedt twee voordelen, namelijk het gemak bij het opstellen van de calculatie (en dus tijdswinst!) en uniformiteit binnen de calculatie.

Tijdswinst en gebruikersgemak

Door te werken met een moederbegroting zijn de standaard calculatieregels opgenomen die u eenvoudig en snel kunt gebruiken in een nieuwe calculatie. Door een regel, meerdere regels of zelfs structuurelementen te selecteren en deze gemakkelijk te slepen naar het gewenste structuurelement of calculatie worden deze regels gekopieerd vanuit de moederbegroting. U kunt desgewenst de regels actualiseren waarbij de prijzen, omschrijvingen en eenheden worden geüpdatet. Op deze manier calculeert u dus niet alleen vanuit een gestandaardiseerde opzet, maar werk u altijd met de meest actuele prijs- en artikelinformatie! Daarna kunt u eenvoudig de aantallen (indien nodig) aanpassen en u bent klaar.

Uniformiteit en standaardisering

Door gebruik te maken van een moederbegroting is het niet alleen gemakkelijk, snel en eenvoudig om de calculatie op te bouwen, maar biedt uniformiteit een groot voordeel in het opstellen van de calculatie. Dit betekent dat iedere calculatie op dezelfde wijze, in dezelfde opbouw (volgorde) en met dezelfde middelen (product, artikel, arbeid, materieel, dienst of kosten). Dat resulteert erin dat de kans op fouten aanzienlijk wordt verkleind. Naast het gebruik van moederbegrotingen biedt ActoCalculatie nog meer mogelijkheden om verder te standaardiseren en daarmee te uniformeren. Denk hierbij aan het gebruik van de structuursjablonen om de structuurelementen te gebruiken in de calculatie.

Maar ook het gebruik van specificatiesjablonen en tekstregelsjablonen zorgt voor standaardisering. In beide sjablonen is het namelijk mogelijk om middelen (specificatieregels) en tekstregels als sjabloon in de bibliotheek op te slaan. Dit zorgt voor een uniforme werkwijze en geeft dit de calculator de mogelijkheid om gemakkelijk gestandaardiseerde calculaties op te stellen.

Wil je meer weten over snel en slim calculeren met de software van Acto? Klik dan hier.

 

Meer klantcases

Ennatuurlijk

Ennatuurlijk levert warmte aan ruim 85.000 gezinnen en 1200 bedrijven in heel Nederland. Die warmte komt bij hun klanten uit de buurt en loopt door maar liefst 2641 kilometer leidingen.

Lees meer

Total Klima

TotalKlima heeft duizenden serviceopdrachten per jaar en doet dat nu geautomatiseerd met de software van Acto. Dat scheelt tijd, geld, werkt veel fijner.

Lees meer
Scheer & Foppen

Scheer & Foppen

Bij Scheer & Foppen Installatietechniek werken alle monteurs met tablets en zijn de werkbonnen vrijwel volledig gedigitaliseerd.

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux