Calculeert u al met recepten? Binnen de bouw- en installatiebranche worden recepten gebruikt voor het maken van calculaties. In deze weblog gaan we dieper in op de mogelijkheden en voordelen van calculeren met recepten en laten we u zien hoe gemakkelijk het is om binnen ActoCalculatie met recepten te calculeren, of het nu een kostenraming, directiebegroting of detailcalculatie is.
Waarom calculeren met recepten?
Recepten zijn een samenstelling van middelen (product, artikel, arbeid, materieel, dienst of kosten). Deze samenstelling vormt een geheel, het recept en kan bijvoorbeeld een inbouwschakelaar of toiletunit zijn. Maar een recept kan ook een eenheidsprijs of kengetal zijn (b.v. per m2, m3, aansluiting, per kamer, per bed, etc). Dat betekent dat u calculeert met de hoofdregel van een recept, maar de receptregels (de middelen) optioneel kunnen worden getoond op de offerte of kostenraming. Zo calculeert u dus veel sneller en met kans op minder fouten. Alle middelen en handelingen zijn immers al opgenomen in het recept! Voordeel voor uw klant is dat de calculatie ook voor hem overzichtelijker wordt, hij ziet alleen een inbouwschakelaar of toiletunit, maar niet de inbouwdoos of het garnituur van het toilet, en kan daardoor makkelijker offertes vergelijken. Zo kunt u uw calculaties beter standaardiseren waarmee u sneller en gemakkelijker offertes kunt maken.
Calculeren met recepten in de praktijk:
Stap 1: Samenstellen recepten
Het samenstellen van recepten doet u door de verschillende receptregels op te nemen binnen het recept. Daarmee kunt u middelen (product, artikel, arbeid, materieel, dienst of kosten) in het recept plaatsen. Zo kunt u producten uit het middelenbeheer opnemen. De artikelen kunnen zowel uit het middelenbeheer als via SelectOnline worden opgenomen. De post arbeid kunt u op basis van uw eigen inzicht of ervaringscijfers in het recept opnemen, maar u kunt hiervoor ook de tijdnormen van Techniek Nederland gebruiken. Verder kunt u vanuit het middelenbeheer materieel, diensten of kosten op te nemen. In het voorbeeld van de inbouwschakelaar bestaat dit recept uit de volgende middelen / regels: inbouwschakelaar, wisselschakelaar, wipvlak, afdekraam, VD-draad en arbeid.
Stap 2: Calculeren met recepten
De samengestelde recepten kunt u tijdens het calculeren eenvoudig slepen vanuit het middelenbeheer naar het juiste structuurelement. Op het moment dat u het recept gebruikt, berekent ActoCalculatie voor u de actuele prijs vanuit het middelenbeheer of wordt deze via SelectOnline opgehaald. Daarna kunt u eventueel nog de eenheden aanpassen, of de betreffende calculatie specifiek maken door de receptregels te wijzigen, als dat nodig is. Daarmee kunt u een beheerd recept nog specifiek maken als dat nodig is. Ook kunt u een recept combineren met een meetstaat. Waarmee u bijvoorbeeld een m2 recept vermenigvuldigt op basis van de meetstaat (berekening per m2).
Stap 3: Beheer van recepten
Het beheren van recepten doet u eenvoudig en gemakkelijk binnen het middelenbeheer van ActoCalculatie. Hiermee kunt u bestaande recepten aanpassen en optimaliseren op basis van voortschrijdend inzicht van de door u gerealiseerde activiteiten en projecten. U beheert de recepten met behulp van een unieke receptcode welke u kunt gebruiken binnen de calculatie. U hebt de mogelijkheid om recepten te classificeren waarmee verschillende klassen en klassengroep kunt definiëren voor uw recepten. Daarnaast is het mogelijk om aanvullende informatie zowel voor intern en extern gebruik toe te voegen. Als laatste biedt de afbeelding de mogelijkheid om het recept visueel weer te geven voor u en de klant.
Wil je meer weten over snel en slim calculeren met de software van Acto? Klik dan hier.